Home

Latest News

Phantom Banner besökte EMS

Inga kommentarer News

Musikverket anordnade en nationell tävling bland musikesteter i årskurs två på gymnasiet 2018 som gick musikproduktion linjen, tävlingen gick ut på att göra om äldre svenska verk från bland annat 40 och 50-tal.

Phantom Banner vann, första pris var att åka till Elektronmusik studion (EMS) i Stockholm. På plats fick han nya kunskaper om mastring/ finslipa låtar, både på gammalt vis och nytt.

PB hade gjort en låt med sig till EMS som är till hans andra album, låten kommer ut som musikvideo och förhandssingel inför albumet.

Den 18e Juli 2018 var det dags för avgång mot huvudstaden, trött i det varma vädret var resan lika intressant som att sova hela vägen.

Nästa dag var som aldrig förut, Phantom Banner hade gått upp tidigt, han och hans far tog tunnelbanan mot Södermalm för att besöka EMS, kl 09:45 hade de anlänt.

Efter att de druckit kaffe tog en praktikant från Frankrike med gästerna på rundtur, PB åskådade mycket okänd utrustning som användes för länge sedan inom musikindustrin och även idag.

När rundturen var över satte de sig i studio 1 för att påbörja mastringen av låten med en handledare vid man Mats Erlandsson, de använde en kompressor och equalizer från runt 70-talet. Med dem två verktygen gav de låten mer tryck, för att sedan köra den genom en rullbandspelare för att få 90-tals hiphop känslan.

Staten bjöd på lunch när de var färdiga i studio 1 (analog), efter maten blev det av till studio 3 (digitalt) på EMS för att göra det sista i mastring processen, det var att få maxvolym på låten.
Vid datorn satt de och pillade i olika verktyg som klargjorde låten, det var koncentration som gällde för att noggrant lyssna efter skillnader.

När låten var klar fick Phantom Banner samplingar och ljud från äldre synthmoduler, när det var klart tackade PB Mats Erlandsson för en bra trevlig dag på Elektronmusik studion.

Kolla in bilder från resan till Stockholm, från start till hemresa här »


Etiketter: , , , ,